Ingyen kerékpárt a dolgozóknak!

Ingyen kerékpárt a dolgozóknak!

Kormányunk intézkedéseiből kitűnik, hogy szeretne a kerékpározás jövőjéről gondoskodni, ami a környezettudatosságra is nevelő hatású lehet. A kerékpárutak hosszának növelése mellett az elektromos kerékpárok állami támogatása (az egy évig tartó PEDELEC-2020) is erre utaló jel volt, ami kizárólag magánszemélyek munkába járását igyekezett ösztönözni. Azonban 2022 január 01-től a cágek kerékpár vásárlását szeretné megkönnyíteni. A cégek létesíthetnek kerékpár flottát, darabszám és értékhatár megkötés nélkül, amit akár a dolgozóik munkába járása mellett a szabadidő eltöltésére is használhatnak. Ennek érdekében egyaránt változtatásra került a SZJA és a TAO.

A 2022 január elsejétől érvénybe lépő jogszabály szerint a kifizető (cég) kizárólag kerékpár magáncélú használatát biztosíthatja adómentesen. A szabályozás a kerékpár fogalmát nem határozza meg és háttér jogszabályra sem hivatkozik, ezért kerékpár alatt a hétköznapi értelemben vett kerékpárt kell érteni, vagyis azt a kétkerekű járművet:

- amelyet kizárólag emberi erővel lehet hajtani, vagy

- amelynek használatát legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motor segíti.

Nem alkalmazható tehát ez az adómentes juttatás például a rollerre, elektromos rollerre vagy más, közlekedésre használható kétkerekű eszközre!

Valamint kivételt képez - a magáncélra biztosított személygépkocsi használathoz hasonlóan- ha a magánszemély bérli a kerékpárt és a bérleti díjat a kifizető megtéríti. Hiszen akkor a magánszemélynek nem a kerékpár használatát biztosítja, hanem támogatást ad ahhoz, hogy a szolgáltatást igénybe vegye. Tehát ez a juttatás már nem tekinthető adómentesnek.

Fontos azonban, hogy a kerékpár nem kerül a munkavállaló tulajdonába!

(forrás: NAV hivatalos weboldalán 2021.09.03-án megjelent cikk)

Tehát 2022-től a céges kerékpár (analóg és elektromos rásegítésű) vásárlása nem csak adómentes juttatásnak számít, hanem a társasági adóalapból is leírható annak beszerzése, illetve a szervizelési és fenntartási költségei egyaránt.

Az Ebike2Go felkészülten várja a cégek megrendeléseit az ország egyik legnagyobb SCOTT, TREK, BIANCHI, WOOM kerékpár/e-bike készletével, illetve teljesíti az egyedi igények alapján történő megrendeléseket. Valamint a márkafüggetlen szerviz szolgáltatásunkkal is kívánunk egyszerűbb fenntarthatóságot biztosítani. 

IDE KATTINTVA válasszon e-bike kategóriában >>>

IDE KATTINTVA válasszon a kerékpár kategóriában >>>

MIÉRT ÉRI MEG CÉGKÉNT KERÉKPÁROKAT VÁSÁROLNI?

1. ADÓMENTES CAFETÉRIA Visszaigényelhető az ÁFA és a vásárlás teljes egészében költségként elszámolható! Tehát ellentétben az eddigi cafetéria - vagy bármely más juttatási lehetőséggel- ezt nem terheli adóbefizetés illetve egyéb járulék!

2. MUNKAVÁLLALÓINK ELISMERÉSE Dolgozóink megbecsülésének talán az egyik legsikeresebb lehetőségévé válhat a kerékpár, ami pozitív változást hozhat a mindennapjaikba. Vélhetően többre fogják értékelni, mint az erős kézfogás mellett átnyújtott oklevelet.

3. EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS Hathatósan tudunk hozzájárulni munkavállalóink egészségi állapotához, fittségük fokozásához. Fitt csapattal hatékonyabb munkavégzésre számíthatunk és nagyobb célok érhetőek el. 

4. MUNKÁBA JÁRÁS Kerékpárral kiszámíthatóbban kalkulálható a munkahely és otthon közötti út megtételéhez szükséges menetidő. Pontosabb érkezés mellett olcsóbb közlekedés biztosítható a munkavállalóink számára.

5. ZÖLDEBB JÖVŐ Felelős cégvezetőként itt az ideje a környezettudatos cégekhez felsorakozni (ha eddig nem tettük meg), amelyhez nagyon jó apropót biztosít ez a lehetőség. 

 

Gyakori kérdések:

Cégenként mennyi kerékpárt lehet vásárolni?

Révész Máriusz (az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos) azt mondta, hogy nincs korlátozás. Minden cég maga dönti el, hogy mennyi kerékpárt vásárol és mennyit ad használatra a munkavállalóknak. A kedvezmény az elektromos rásegítésű (pedelec) kerékpárok esetén is igénybe vehető.

Milyen tevékenységi körrel kell rendelkezni a cégnek a kedvezmény igénybevételéhez?

Fontos, hogy a cégek tevékenységtől függetlenül vehetik igénybe ezt a kedvezményt! 

Mire használhatja a dolgozó a cége által vásárolt kerékpárt, illetve elektromos kerékpárt?

Az adómentes juttatásnak nem feltétele, hogy a normál vagy elektromos kerékpárt a vállalkozás érdekében is használja a magánszemély. Ezért a cég által vásárolt biciklit akár teljes mértékben magáncélra (pl. hétvégi családi kirándulásokra) is használhatja a munkavállaló.

Tehát ez lehet az egyik legkedveltebb "nem pénzbeli juttatás" a cégek részéről azok számára, akik amúgy is szeretnek bringázni. 

De vajon mennyien bringáznak?

Az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a Medián készített egy 3000 fős reprezentatív felmérést még 2020-ban, amely szerint 

A magyar felnőttek 71%-a szokott kerékpározni és – főleg Budapesten - többen közlekednek kerékpárral a koronavírus óta, mint korábban. Ráadásul a felnőtt lakosság 16%-ának elsődleges közlekedési eszköze a kerékpár.

(forrás: kerékpárosklub.hu 2020.10.02.)

Céges autók mellett céges kerékpár flotta?

A kedvezménynek köszönhetően munkáltató cégautó flottáját 2022-ben igény szerint akár céges (elektromos) kerékpárokkal is bővítheti. 

 

Bővebb információért hívja a 06 30 487 6330 mobilszámot!